Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa Thiloa glaucocarpa

#1 - Toxic plants for ruminants and equidae in Northern Piauí, 30(1):1-9

Abstract in English:

ABSTRACT.- Mello G.W.S, Oliveira D.M., Carvalho C.J.S., Pires L.V., Costa F.A.L., Riet-Correa F. & Silva S.M.M. 2010. [Toxic plants for ruminants and equidae in Northern Piauí.] Plantas tóxicas para ruminantes e eqüídeos no Norte Piauiense. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(1):1-9. Universidade Federal do Piauí, Campus Agrícola da Socopo, Teresina, PI 64049-550, Brazil. E-mail: sissivet@yahoo.com.br The objective of this study was to survey toxic plants for ruminants and equidae in northern Piauí. Seventy one persons were interviewed, including farmers, veterinary practitioners, agronomists, and agrarian technicians from 16 municipalities, performing at least four interviews in each municipality. The most common plant mentioned as a cause of poisoning was Ipomoea asarifolia, which is a well known cause of tremogenic disease in ruminants. Stryphnodendron coriaceum which causes digestive signs was referred as a common cause of death, and is probably the plant that causes most cattle deaths in the region. Enterolobium contortisiliquum was also mentioned as a frequent cause of digestive signs, abortion and photosensitization in cattle. Outbreaks of nephrosis caused by Thiloa glaucocarpa are frequent at the beginning of the raining season. Poisoning by the cyanogenic plants Manihot spp. e Piptadenia macrocarpa are a cause of peracute deaths. Other plants mentioned as toxic were Buchenavia tomentosa, Caesalpinia sp., Brunfelsia sp., Luetzelburgia sp., Hybantus ipecaconha, Phisalys angulata, and Spondias luta. Farmers report that goats are poisoned by the ingestion of the pods of Luetzelburgia sp., which causes digestive signs and death. The ingestion of the fruits of Buchenavia tomentosa is associated with digestive signs and and abortion in ruminants. Brunfelsia sp. is mentioned as a cause of nervous signs at the start of the raining season and donkeys are apparently more affected. The consumption of the fruits of Spondias luta are associated with diarrhea in goats. Recent unpublished experiments demonstrated the toxicity of Brunfelsia sp. as a cause of nervous signs and of Luetzelburgia sp. as a cause of digestive signs in goats. Experiments with other plants are necessary to confirm their toxicity.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.-Mello G.W.S, Oliveira D.M., Carvalho C.J.S., Pires L.V., Costa F.A.L., Riet-Correa F. & Silva S.M.M. 2010. [Toxic plants for ruminants and equidae in Northern Piauí.] Plantas tóxicas para ruminantes e eqüídeos no Norte Piauiense. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(1):1-9. Universidade Federal do Piauí, Campus Agrícola da Socopo, Teresina, PI 64049-550, Brazil. E-mail: sissivet@yahoo.com.br Este trabalho teve por objetivo realizar um levantamento sobre as plantas tóxicas para ruminantes e equídeos na Mesorregião Norte do Piauí. Foram feitas 71 entrevistas a médicos veterinários, engenheiros agrônomos, técnicos agrícolas e produtores de 16 municípios, entrevistando pelo menos quatro pessoas por município. As plantas comprovadamente tóxicas que foram apontadas com maior frequência na região estudada foram Ipomoea asarifolia, que causa intoxicações em pequenos ruminantes em todas as áreas visitadas. Stryphnodendron coriaceum pelas mortes que ocasiona é, aparentemente, a planta que causa maiores perdas econômicas na mesorregião estudada. Enterolobium contortisiliquum também foi citada como causa importante de sinais digestivos, abortamentos e fotossensibilização em bovinos da região. Os entrevistados confirmaram a ocorrência de surtos de intoxicação em bovinos por Thiloa glaucocarpa no inicio do período chuvoso. Manihot spp. e Piptadenia macrocarpa são plantas cianogênicas apontadas como causa de mortes superagudas em bovinos. Outras plantas relatadas como tóxicas pelos entrevistados, mas sem que haja comprovação de sua toxicidade, foram Buchenavia tomentosa, Caesalpinia sp., Brunfelsia sp., Luetzelburgia sp., Hybantus ipecaconha, Phisalys angulata e Spondias luta. De acordo com os entrevistados os frutos de Buchenavia tomentosa causam sinais digestivos e abortos em caprinos, ovinos e bovinos. Produtores relatam surtos de intoxicação em caprinos que apresentam sinais digestivos e morte após a ingestão de favas de Luetzelburgia sp. Brunfelsia sp. é relatada como causa de alterações nervosas, no começo das chuvas, quando os animais ingerem as folhas e flores e os asininos são aparentemente mais afetados. Os frutos de Spondias luta foram mencionados como causa de diarréia em caprinos. Experimentos não publicados demonstraram a toxicidade de Brunfelsia sp. em ovinos e de Luetzelburgia sp. como causa de sinais digestivos e mortes em caprinos. Novos experimentos devem ser feitos para comprovar a toxicidade de outras plantas mencionadas nas entrevistas.


#2 - Experimental poisoning of rabbits by the leaves and extracts of Thiloa glaucocarpa (Combretaceae)

Abstract in English:

The dried leaves and extracts (tannins) of Thiloa glaucocarpa were given by stomach tube to 28 and 12 rabbits, respectively. In these experiments it was determined that the rabbit is susceptible to poisoning by the leaves of T. glaucocarpa. With a single administration 9 of 22 rabbits died; one rabbit was sacrificed at the end of the experiment. In experiments with repeated administrations, four of six rabbits died, two others being sacrified at the end of the experiment. In all experiments in which the rabbits died, the course of the poisoning was acute (maximum 33 hrs). The clinical-pathological picture of experiments with single or repeated administrations, showed changes predominantly in the gastrointestinal tract and the liver. Mild lesions were also seen in the kidney. It waalso verified that the rabbit is susceptible to poisoning by the extracts (tannins) obtained from the leaves of T. glaucocarpa. With a single administration three of five rabbits died, and with repeated administrations, four of seven rabbits died; three rabbits were sacrificed when the experiment was terminated. In all experiments with a single administration, ending with the death of the animals, the course of the poisoning was acute (maximum 24 hrs). In experiments with repeated administrations, ending with the death of the animals, the course was acute (12h) in one experiment, and longer (3 and a half to 6 days) in three others. In these experiments with single or repeated administrations, liver lesions predominated, with very slight renal lesions: repeated administrations also produced lesions of the digestive tract. It is concluded from these experiments, that tannins have a noxious action similar to that of the leaves when given to rabbits, and that tannins constitute the toxic principie of T. glaucocarpa, in regard to the rabbit. It is also concluded, that it can not be confirmed that these tannins are responsible for the clinical-pathological picture of poisoning by T. glaucocarpa in bovines, where lesions of the kidneys and the digestive tract predominate, with some hepatic lesions also being found. Experiments with other plants suggest that this hypothesis is correct, for instance, in the poisoning by Vernonia nwllissima, depeding on the animal species, the course of the poisoning and the dose given influence whether tiver or renal lesions predominate.

Abstract in Portuguese:

As folhas dessecadas e extratos (taninos) de Thiloa glaucocarpa Eichl. foram administrados por sonda gástrica a 28 e 12 coelhos, respectivamente. Nesses experin1entos foi verificado que o coelho é sensível à intoxicação pelas folhas de T. glaucocarpa. Com administrações únicas morreram 9 dos 22 coelhos; adicionalmente, um coelho foi sacrificado após o experimento; com administrações repetidas morreram 4 dos 6 coelhos; 2 outros foram sacrificados. Em todos os experimentos que terminaram com êxito letal, a evolução da intoxicação foi aguda (no máximo 33 horas). Tanto com as administrações únicas como as repetidas, predominavam, no quadro clínico-patológico, alterações relativas ao tubo digestivo e ao fígado e havia, em grau leve, lesões renais. Foi verificado que o coelho é também sensível à intoxicação pelos extratos (taninos) obtidos das folhas de T. glaucocarpa. Com administrações únicas morreram 3 dos 5, e com administrações repetidas, 4 dos 7 coelhos; 3 outros foram sacrificados após o experimento. Em todos os experimentos com administrações únicas e êxito letal, a evolução da intoxicação foi aguda (no máximo 24 h); nos de administrações repetidas com êxito letal, em um caso foi aguda (de 12 h) e nos outros 3 casos variou de 3 e meio a 6 dias. Tanto nas administrações únicas como nas repetidas, predominavam alterações hepáticas e havia, em grau muito leve, lesões renais; com administrações repetidas havia, ainda, alterações do tubo digestivo. Concluiu-se, por esses experimentos, que os taninos possuem ação nociva semelhante à das folhas quando administrados a coelhos, e que, portanto, taninos constituem o princípio tóxico de T. glaucocarpa em relação ao coelho. Concluiu-se, também, que não se pode afirmar que esses taninos sejam responsáveis pelo quadro clínico-patológico da intoxicação por Thiloa glaucocarpa nos bovinos, em que predominam alterações renais e do tubo digestivo, mas em que há também lesões hepáticas. No entanto, experimentos com outras plantas sugerem que essa hipótese seja verdadeira, visto que, na intoxicação por Vernonia molíssima Don, por exemplo dependendo da espécie animal, da evolução da intoxicação e da dose empregada, podem-se obter quadros predominantemente hepatotóxicos ou predominante nefrotóxicos.


#3 - Poisoning of cattle by Thiloa glaucocarpa (Combretaceae) in northeastern Brazil

Abstract in English:

A disease of cattle commonly known as "popa-inchada" (swollen buttocks), ''venta-seca" (dry muzzle), "mal-da-rama" (disease caused by shrubs) or "mal-da-rama-murcha" (disease. caused by wilted shrubs) was studied. Annual outbreaks of the disease appear at the beginning of the rainy or winter season in the large "caatinga" areas of Piauí and similar but smaller áreas in Ceará. The animals become sick during a period of 5 to 8 days, between the 10th and 25th day after the first rainfall. The case mortality is above 75%. In the beginning of the rainy seílson of 1979/80, the disease caused a loss of approximately 1000 head of cattle in Piauí and 500 in Ceará, the majority of the animals being adult. The most characteristic clinical manifestation of the disease is subcutaneous oedema, observed mainly in the region of the buttocks ("popa-inchada"). Additionally there are digestive disturbances accompanied by changes in the appearance of the faeces. The faeces which are initially dry, become soft, Always contain mucus, are occasionally streaked with blood, and have an offensive smell. The course of the disease is generalcy subacute, lasting from 5 to 20 days. Cases in which no subcutaneous oedema, but the other manifestations of "popa-inchada" are seen, are referred to as ''venta-seca". Post-mortem findings, based on 22 necropsies, are subcutaneous oedema (in the cases of "popa-inchada"), and serous liquid accumulations in the abdominal, pleural and pericardial cavities, oedema in the perirenal tissues, the mesenterium and the folds of the abomasum (which may occur in the cases of "popa-inchada" as well as in those of "venta-seca"). The kidneys are usually pale. Haemorrhages are found in various organs, but mainly in the digestive tract. Areas of diphtheroid necrosis and ulcers are noted in the mucosa of the larynx, trachea, pharynx and oesophagus. The liver is often pale, and its lobules are noticeable. The most important and constant histopathological change in all cases is a toxic tubular nephrosis, characterised mainly by necrosis of the epithelial lining of the proximal convoluted tubules. In many cases, there is necrobiosis and necrosis of the liver parenchyma. The disease was reproduced in five calves through forced feeding of the leaves of Thiloa glaucocarpa Eichl. (fam. Combretaceae). In two of these animals, the clinical-pathological picture of "popa-inchada" developed, with death occurring on the 13th and 18th days of the experiments, after a course of 9 and 17 days of the disease respectively. In the other three calves the clinical-pathological picture of "venta-seca" was observed, with death occurring on the 5th, 7th and 27th days of the experiments, after a course of 4, 2 and 12 days of the disease respectively. The main histopathological change in all five experimental cases was a toxic tubular nephrosis. The liver was the other most affected organ, showing necrobiosis and necrosis. On the basis of these data, it is concluded that "popa-inchada", ''venta-seca", "mal-da-rama" and "mal-da-rama-murcha" are one and the sarne disease, caused by the ingestion of the leaves of Thiloa glaucocarpa.

Abstract in Portuguese:

Estudou-se doença em bovinos conhecida, principalmente, pelos nomes populares de "popa-inchada", "venta- seca", "mal-da-rama" ou "mal-da-rama-murcha" e que ocorre nas extensas regiões de caatinga do Estado do Piauí e nas de menor extensão do Cerá. A doença é observada anualmente e ocorre sob forma de surtos no começo da estação chuvosa (inverno). Os animais adoecem num período de somente 5 a 8 dias, situado entre os 109 e 259 dias após a primeira chuva. Seu índice de letalidade é acima de 75%. Somente no início do inverno 1979/80 a doença causou perdas estimadas em 1000 cabeças no Piauí e em 500 animais no Ceará, na grande maioria adultos. A manifestação clínica mais característica da doença é a presença de edemas subcutâneos, sobretudo na parte posterior da coxa ("popa-inchada"). Há ainda perturbações digestivas com modificações das fezes que, inicialmente ressequidas, passam freqüentemente a pastosas, sempre com muco, às vezes raiadas de sangue, e com odor desagradável. A evolução da doença geralmente é subaguda, durando de 5 a 20 dias. Há muitos casos nos quais não são vistos os edemas subcutâneos, porém, são observadas as outras manifestações e a evolução subaguda da "popa-inchada"; esses casos são chamados vulgarmente de ''venta-seca". Os achados macroscópicos, basedos em 22 necropsias de casos naturais da doença, consistem em edemas subcutâneos (nos casos de "popa-inchada") e em derrames serosos nas cavidades abdominal e torácica e no saco pericárdico, bem como edemas, às vezes consideráveis, no tecido perirrenal, no mesentério e nas pregas do coagulador (que podem ocorrer tanto nos casos de "popa-inchada" como nos de ''venta-seca"). Os rins quase sempre são pálidos. São ainda encontradas hemorragias em diversos órgãos, especialmente no tubo digestivo, e áreas de necrose difteróide e úlceras na mucosa das narinas, laringe, traquéia, faringe e no esôfago. O fígado pode apresentar modificações na cor (mais claro) e acentuação da lobulação. As alterações histopatológicas mais importantes e constantes (tanto nos casos de "popa-inchada" como nos de ''venta-seca") são as dos rins, sob forma de nefrose tubular tóxica, destacando-se necrose das células epiteliais dos túbulos contornados proximais. Em muitos casos há ainda distrofia hepática sob forma de áreas de necrobiose e necrose do parênquima. Conseguiu-se reproduzir a doença em cinco bezerros pela administração das folhas de Thiloa glaucocarpa Eichl. (fam. Combretaceae). Em dois destes animais observou-se o quadro clínico-patológico da "popa-inchada", com morte no 139 e no 189 dias do experimento após evolução de 9 e 17 dias da doença, respectivamente, e nos outros três, o quadro da "venta- seca", com morte no 59, 79 e 27P dias do experimento com evolução de 4, 2 e 12 dias da doença, respectivamente. As principais alterações histopatológicas foram, em todos os cinco casos experimentais, nefrose tubular tóxica. Outro órgão mais freqüentemente afetado era o fígado, que apresentava necrobiose e necrose. O conjunto desses dados permitiu concluir que "popa-inchada", ''venta-seca", "mal-da-rama" e "mal-da-rama-murcha" são uma mesma doença, causada pela ingestão das folhas de Thiloa glaucocarpa.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV